Obamas besök i Irak väcker känslor i USA

Demokraternas presidentkandidat Barack Obama är på måndagen i Irak och har bland annat träffat premiärminister Nuri al-Maliki. Hans besök är kontroversiellt i USA. Republikanerna har kritiserat Obama för att han bara varit i Irak en gång tidigare.

Obama är på vad som officiellt beskrivs som ett studiebesök och på måndagen mötte han premiärminister Nuri al-Maliki, mycket lite har kommit ut av deras samtal men sannolikt diskuterade de bland annat hur länge USA:s trupper ska vara kvar.

Obama vill att huvudstyrkan dras tillbaka på 16 månader och i en intervju med den tyska tidskriften Der Spiegel på nätet i söndags sa al-Maliki att han tyckte att det var rimligt.

Det ledde till snabb aktivitet i Vita Huset som tog kontakt med den irakiska regeringen och i ett uttalande därifrån hävdades det senare att al-Maliki blivit felöversatt men vad felet skulle ha bestått i sas inte.

Obama ska under måndagen också träffa USA:s befälhavare David Petraeus och där lär han i varje fall inte få stöd för ett snabbt tillbakadragande.

Obamas svaghet som presidentkandidat är att han är oerfaren när det gäller utrikespolitik och försvar och hans utlandsresa nu är ett försök att visa att han visst klarar av sådana frågor. Men han är hårt ansatt av republikanerna.

Om han något ändrar inställning när det gäller Irak kommer han få höra att han är en vindflöjel, ändrar han sig inte kommer man att säga att han inte tar intryck av fakta.

Republikanernas John McCain däremot är en säkerhetspolitisk räv som länge krävt att de amerikanska styrkorna i Irak skulle förstärkas, en politik som enligt honom lett till framgång.

Jag hoppas att Obama kommer att medge att han gjort en allvarlig felbedömning av läget i Irak och att han hade fel när han sa att truppförstärkningen inte skulle ha effekt, säger John McCain.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista