Lönsamt jämföra tandvård över gränser

Den som behöver gå till tandläkaren kan tjäna på att jämföra tandvårdspriser inte bara i Sverige utan också utomlands. Med den nya tandvårdsreformen ersätts patienten enligt ett referenspris för vad regeringen anser att olika typer av behandling ska kosta. Men hos svenska tandläkare kostar ingreppen ofta mer.

– Man går som till en privattandläkare och sedan tar man räkningen med hem och debiterar Försäkringskassan efteråt. Egentligen, om man räknar kostnaden ska man inte räkna tiden som kostnad. Det tar ju två dygn att resa fram och tillbaka, men man kan ju göra något annat där också, säger Tapani Mansikkala som slår ihop nytta med nöje när han anlitar en tandläkare i Estland.

Allt fler kan nu komma att söka sig utomlands för tandvård.

Regeringen har i sin tandvårdsreform definierat ett referenspris, ett tak för hur mycket ingreppet ska kosta och också vad patienten subventioneras för.

Men referenspriset motsvarar inte det verkliga priset, menar många tandläkare i Sverige och då får patienten betala mellanskillnaden om han eller hon inte hittar ett billigare alternativ.

Med de ökande priserna stiger alltså intresset för billig tandvård utomlands.

Men det tror inte Chatrine Pålsson Ahlgren, ansvarig för tandvårdsfrågan hos kristdemokraterna, som drivit fram tandvårdsreformen.

– Ja, vi vet ju att det finns en del som har valt att åka utomlands speciellt på grund av priserna och vi tror nu att det behovet av att åka utomlands blir mindre när vi har ett bättre högkostnadsskydd här för höga kostnader. Men vill folk åka utomlands är det ingenting som regeringen sätter stopp för, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Av alla ingrepp genomförda utomlands som Försäkringskassan ersatte under 2005 och 2006 är nästan 60 procent just tandvård. Hälften av den tandvården har gjorts i Estland och Polen.

Intresset från Sverige ökar stadigt, säger Kristo Ivanov, tandläkare på Viru Hambakliinik i Estland.

Kristo Ivanov uppskattar att fem procent av klinikens kunder kommer från Sverige, ofta för att göra dyra behandlingar där prisskillnaden mot Sverige är stor.

Och så länge priserna håller i sig kommer åtminstone Tapani Mansikkala att fortsätta resa över Östersjön för tandvård.

– Det tror jag nog, javisst, säger han.

Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista