Vaktbolag kan få rätt att använda vapen

Rikspolisstyrelsen varnar nu för att allt fler bevakningsföretag i Sverige kan komma att börja använda vapen för att skydda personer. I ett principiellt viktigt fall som nu ska avgöras i kammarrätten Jönköping har länsstyrelsen i Östergötland sagt ja till att ett mindre bevakningsföretag ska få använda vapen, trots att Rikspolisstyrelsen har uppmanat länsstyrelsen att säga nej. (Ekot)
– Det blir väl lite vilda västern på området. Jag ser ju hur många ansökningar som kommer in från människor som vill bedriva personskydd, alltså som vill bli livvakter. Man kan säga att ”ballhetsfaktorn” bland företagen som vill bedriva sådan här verksamhet är rätt hög, man tycker att det här är rätt häftigt. Vi anser att man inte kan behandla den här problematiken på det viset som de här mindre företag vill göra, säger Lars Tonneman är polisintendent på Rikspolisstyrelsen. I Sverige finns det bara ett fåtal bevakningsföretag som är auktoriserade för att få jobba med personskydd vilket är en förutsättningen för att få använda vapen. Just nu så pågår det ett mål som Rikspolisstyrelsen anser är mycket principiellt viktigt, det handlar om ett fall där länsstyrelsen i Östergötland mot Rikspolisstyrelsens vilja har gett det mindre bevakningsföretag Duosec tillstånd att jobba med personskydd. Målet ska nu avgöras av Kammarrätten i Jönköping och enligt Lars Tonneman så är det ett viktigt fall för skulle Rikspolisstyrelsen förlora kan det leda till att ett 100-tal mindre bevakningsföretag skulle kunna börja använda vapen för att skydda personer. – När man bedriver personskydd följer nästan med automatik med att man får bära vapen. Vi vill begränsa antalet personer, framför allt civilklädda personer som bär vapen på gatorna. Vi anser att det är polisen som ska stå för våldsanvändningen, i det avseendet, i samhället. Men Göran Andersson som är vd på bevakningsföretaget Duosec i Norrköping delar inte Rikspolisstyrelsens farhågor. – Nej det är helt fel. Det är ett argument som vi har plockat ned. Vår jurist har plockat ned det här i beståndsdelar. Det här är mycket dålig argumentation från Rikspolisstyrelsens sida.
David Svanberg, SR Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".