Ris mer lönsamt för Bolivias kokabönder

De ökade världsmarknadspriserna på livsmedel har fått en överraskande och positiv bieffekt i Bolivia. Bönder som tidigare odlade kokablad börjar nu gå över till ris, helt enkelt för att det lönar sig bättre.

När den subtropiska Chapareregionen började styckas upp för nyodlare var förhoppningarna att det skulle bli Bolivias trädgård. Men bristen på vägar gjorde att skördarna inte kunde forslas till marknaderna: apelsiner, bananer och tomater ruttnade bort.

Trädgården Chapare förvandlades till kokaland. Kokan gav tre, ibland fyra skördar per år och de colombianska uppköparna behövde inga vägar. De kom ju i flygplan.

För även om kokabladet har en viktig religiös betydelse för den bolivianska ursprungsbefolkningen så var det inte till den marknaden som kokan i Chapare gick, utan till kokainproduktion.

Flera bolivianska regeringar försökte, på initiativ av USA och med en kombination av piska och morot, förmå bönderna att gå över till andra grödor. Alla misslyckades, helt enkelt för att kokan gav större inkomster.

Men dessutom organiserade kokabönderna i Chapare starka och militanta fackföreningar för att försvara sig. Det var ur den kampen som den nuvarande presidenten Evo Morales växte fram som en nationell ledare.

När han blev president försvarade Evo Morales böndernas rätt att odla koka med argumentet att koka inte är detsamma som kokain. Men även om han också tog initiativ för att skapa en industri baserad på kokabladen, för produkter som te, tandkräm och tuggummi, så kunde han inte blunda för det faktum att det mesta av kokan i Chapare gick till kokainproduktion.

Det var ett dilemma som undergrävde Evo Morales trovärdighet. Men nu tycks marknaden ha kommit honom till hjälp.

Samtidigt som priset på koka har gått ner har priset på mat gått upp och många bönder i Chapare har självmant minskat sina kokaodlingar för att istället odla ris, vete, majs och annat. Evo Morales har den senaste tiden lovat att investera miljontals dollar för att stärka den tendensen.

Så på samma sätt som marknaden förvandlade Chapare till kokaland, så kan marknaden nu vara i färd med att äntligen förverkliga drömmen om Chapare som Bolivias trädgård.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista