Irland ger Sarkozy svar på tal

Frankrikes president och nuvarande EU-ordförande Nicolas Sarkozy besökte Irland på måndagen för att diskutera landets nej i folkomröstningen om EU:s nya fördrag, Lissabonfördraget. Besöket ledde också till protester.

Flera hundra personer protesterade i Dublin idag i samband med Sarkozys besök.

När han i rollen som EU:s ordförande togs emot av den irlänske premiärministern Brian Cowen möttes han också av arga irländska fiskare och bönder som ser EU:s framtidsplaner som ett hot mot det irländska fiskenäringen och jordbruket.

Sarkozy träffade också kort representanter för motståndarna mot fördraget. Från deras sida var budskapet till Sarkozy tydligt.

- Lissabonfördraget är dött och vi kommer inte att acceptera några uppgörelser för att få liv i det, sa idag en talesperson för nejkampanjen vid en pressträff i Dublin.

Det var i juni som Irland röstade nej till Lissabonfördraget, något som nu riskerar att omkullkasta hela processen inom EU med att få på plats ett nytt fördrag före valen till EU parlamentet nästa år.

Sarkozy har nu tagit till uppgift att försöka rädda den processen. Men efter kritik för hårda uttalanden tidigare visade den franske presidenten idag upp en mer ödmjuk attityd gentemot Irland.

Sarkozy sa att han hade kommit för att lyssna och lära och han förnekade samtidigt uppgifter om att han tidigare vid ett möte sagt att irländarna måste genomföra en ny omröstning om Lissabonfördraget.

Magnus Thorén, London
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista