Många torskfiskare nobbar skrotbidrag

Fram till och med 2010 ska torskfiskeflottans kapacitet minska med 30 procent. Det motsvarar 20 till 30 fartyg. Men under en pågående kampanj, där Fiskeriverket vill ge fiskare bidrag för att skrota sina trålfiskefartyg, har betydligt färre anmälts för skrotning.

– Vi har fått en hel del förfrågningar och en hel del samtal. Nu har ju inte sluttidpunkten för den här kampanjen nåtts ännu, men vi har inne i alla fall tio ansökningar, säger Bengt Strömblom som är avdelningschef för Fiskeriverkets resursenhet.

Det finns lönsamhetsproblem i den svenska torskfiskeflottan och med färre fartyg ges både möjligheter för fiskare att leva på sin verksamhet samtidigt som det ska skapa ett hållbarare fiske.

I dag finns ett 80-tal verksamma trålfartyg som fiskar torsk. Det är upp emot 30 stycken för många. EU har som mål att flottans kapacitet ska minska med 30 procent fram till och med 2010.

Men då räcker inte den skrotkampanj som Fiskeriverket gjort och som lockat tio fartyg såhär långt.

– Det här behöver ju inte på något sätt vara den sista möjligheten, säger Bengt Strömblom.

Kommer det fler kampanjer?

– Om det blir i form av kampanjer eller inte vet jag inte, men det måste bli fler möjligheter i varje fall.

Men att fiskeflottan behöver minskas skriver inte alla under på.

Peter Olsson är ordförande för Yrkesfiskarnas lokala avdelning i Sotenäs och Lysekil. Och han tror inte alls på skrotningsbidrag.

– Drar man in på flottan mera är vi så få att kringnäringarna inte klarar sig, med varv och trålbinderier och sådant. Då är det näst intill omöjligt att vara fiskare i Sverige. Vi är så få fartyg redan om man jämför med flottan i Norden såg ut för några år sedan. Nu är vi ju bara en liten spillra, så att med den flotta som finns och med bra fiskevård så hade det inte varit några problem över huvud taget. Det här är en droppe i Nordsjön, det gör ingen nytta, säger Peter Olsson.

Han ser inte en minskad flotta som någon bra metod för ett hållbarare fiske. Istället vill han att det ska vara tillåtet att landa all fisk under ett begränsat antal dagar och att fisken kan återhämta sig resterande dagar. En modell som tillämpas på Färöarna.

I samband med att fartyg nu skrotas blir det också färre tillstånd för att fiska torsk. Och i första hand kommer de fartyg som är verksamma att få skrotningsbidrag.

– När vi bedömer de här ansökningarna tar vi ut dem i första hand som har fiskat mest och haft störst påverkan på fiskresursen och att det är så att säga aktiva fartyg, säger Bengt Strömblom på fiskeriverket.

Andreas Kron, Göteborg
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista