Signalspaningslagen

V vill samarbeta högerut för att riva upp

Vänsterpartiets vice ordförande Alice Åström hoppas att oppositionen och kritiska borgerliga ledamöter i riksdagen ska kunna göra gemensam sak för att riva upp den omdiskuterade, så kallade FRA-lagen. Hon tänker kalla till överläggningar tillsammans med kritiker utanför riksdagen.

– Min förhoppning är ju att alla som har varit engagerade i den här frågan och de borgerliga kritikerna som nu är ute och säger att de vill förändra, att de har samma målsättning som jag, att vi måste stoppa lagstiftningen och ta en ny diskussion kring den här frågan. Jag tror att alla i grund och botten skulle tjäna på om vi kan göra en gemensam framställan, säger Alice Åström.

Enligt Alice Åström räcker det inte med att riva upp signalspaningsbeslutet från i juni i år. Riksdagen måste också, tycker hon, ompröva sitt beslut från våren 2007 om att utvidga mandatet för underrättelsespaning till skydd för rikets säkerhet till yttre hot, jämfört med det tidigare yttre militära hot.

Alice Åström hoppas på att en bred inbjudan till diskussion ska göra det lättare för de folkpartister, till exempel, som är uttalat kritiska mot FRA-lagen att göra sällskap med vänsterpartiet i en gemensam motion i riksdagen, en förhoppning som blir svår att infria.

Det vore strategiskt lättare om någon annan än vänsterpartiet bjöd in, säger till exempel folkpartisten Cecilia Wikström.

– Vänsterpartiet har ju aldrig haft något speciellt starkt folkligt stöd för sina politiska ståndpunkter när det gäller försvars- och säkerhetsfrågor. När det gäller integritetsfrågor har det politiska landskapet förändrats och jag vet att det finns många vänsterpartister som är besjälade av frågan idag. Alice Åström är en av dem. Men jag kan omöjligen tänka mig en situation där det är vänsterpartiet som ska ta ledartröjan i den här frågan. Den har vi redan tagit inom folkpartiet, så det ska vi fortsätta med också, säger Cecilia Wikström.

Cecilia Wikström kan inte svara på om hon tänker gå emot regeringen i ett skarpt läge, men säger att tillvägagångssättet när beslutet om signalspaningslagen fattades, kan undergräva människors tilltro till demokratin. Hon tror att diskussionen kring lagen dessutom fungerar som ett slags ventil för dem som är missnöjda med regeringen av olika andra skäl.

Hon vill ha vad hon kallar ett moratorium.

– Det är ett slags sorgebearbetningsperiod, för det är faktiskt det som det är fråga om. Det måste vi alla ägna oss åt. Regeringen, som inte har kommunicerat det här på ett riktigt sätt. Vi har kanske inte gjort vad vi har kunnat, innan, för att både inhämta kunskap och tala med människor. Vi får alla vara efterkloka och säga att vi hade kunnat göra det här så mycket bättre, så ge oss en chans till, säger folkpartisten Cecilia Wikström.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista