Långtgående lagförslag mot danska mc-gäng

Den danska regeringen trappar upp kampen mot de kriminella mc-gängen. Buggning ska underlättas och det ska också i vissa fall bli tillåtet för danska poliser att uppträda som civila infiltratörer, enligt ett lagförslag som fått hård kritik av flera tunga remissinstanser.
– Mc-gängen ska stressas, säger den danske statsministern Anders Fogh Rasmussen. Det som ska stressa rockerne, alltså medlemmarna i kriminella mc-gäng som Hells Angels och Bandidos, det är bland annat att myndigheternas möjligheter ska ökas till hemlig avlyssning och konfiskation av utrustning. Men fortfarande krävs domstolsbeslut. Samarbetet mellan kommuner, polis och skattemyndighet ska förbättras. I vissa fall ska också man också kunna använda civila agenter, poliser som arbetar som hemliga infiltratörer i mc-gängen och som då kan komma att begå brott. – Polisen får möjligheter att använda civila agenter, men bara i begränsad omfattning, säger Anders Fogh Rasmussen. Kritiken mot förslagen har varit hård från bland andra den danska domarföreningen och advokatrådet som anser att risken finns för hemliga processer genom att försvarsadvokater inte kan få allt material och genom att vissa vittnen kan hållas hemliga. Men Anders Fogh Rasmussens borgerliga regering väljer alltså ändå att lägga fram lagförslaget som kommer samtidigt som en rapport från den danska polisen hävdar att Hells Angels och Bandidos blivit så pressade av samhället att de börjat organisera om sina kriminella stödgrupper. För att komma åt mc-gängens haschhandel, bordellverksamhet och momssvindel krävs nytänkande, enligt statsministern. – Vi är klar över att vi beträder nya stiger, men vi måste göra det om vi ska komma åt de kriminella mc-gängen, säger Anders Fogh Rasmussen.
Hans Zillén, Köpenhamn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".