Kravmärkt gris får konkurrens

Att griskött är ekologiskt behöver inte längre innebära att grisarna har fått gå ute och böka. Ökad efterfrågan gör att fler grisbönder går över till ekologisk produktion. Men nu är det möjligt att följa EU:s regler istället för Kravs. Och de är inte lika stränga.

– Här har vi något som utegrisar på åkrarna måste ha. De ska ha en gyttjepöl där de kan svalka sig, säger grisbonden Olle Linder i Knivsta som är ansluten till Krav sedan flera år tillbaka.

Leran som grisarna badar i färgar underdelen av kroppen mörkt grå. De ser ut lite som chokladdoppade marsipangrisar där de går runt i hagen.

Att under sommaren ha tillgång till ett gyttjebad och en hage där de själva kan leta mat, det är något som ekologiska grisar måste ha enligt Kravs regler. Krav är en svensk organisation som har satt upp regler för ekologisk produktion.

Fram tills idag har det inte funnits något annat alternativ för svenska bönder som vill producera ekologiskt griskött.

Men nu går det att ansluta sig till EU:s regler för ekologisk produktion istället och de är inte lika hårda som Kravs. Till exempel behöver grisarna bara få komma ut på en betongplatta utomhus istället för att gå i en hage.

Och det här är Kravs vd Lena Söderberg bekymrad över.

– Jag tycker det är tragiskt, för det som konsumenter förknippar med ekologisk grishållning är ju just att grisarna får gå ute och beta och böka och får vältra sig i gyttjebad, bygga bon och sådana saker, säger Lena Söderberg.

Det är bristen på svenskt ekologiskt griskött som gjort att Scan nu sagt ja till att sälja det EU-ekologiska köttet. I september kommer de första förpackningarna att ligga i butikshyllorna. Det kommer att säljas under vinjetten ”ekologiskt”, på samma sätt som Krav, men det ska synas tydligt om det är enligt Kravs eller EU:s regler.

Enligt Annika Bergman, ordförande för Sveriges grisföretagare, är det bland annat ekonomiska skäl som gör att EU:s regler blir ett alternativ.

– Krav har ju vissa regler som gör att alla inte klarar av att fylla dem. Det är till exempel att grisarna ska gå ute på bete, men det är inte alla som har de förutsättningarna och som ändå vill satsa på en ekologisk produktion. Då är det här en bra variant, säger Annika Bergman.

Olle Linder i Knivsta har inte ångrat att han gick över till Krav. Han medger att det var kostsamt i början men att ekonomin nu förbättrats.

– Just nu är det en bra ekonomi i ekologisk, Kravmärkt, grisuppfödning. För att vara grisuppfödning är det en bra ekonomi, säger Olle Linder.

Karin Airaksinen
karin.airaksinen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista