Bonus i brittisk sjukvård kritiseras

I Storbritannien inleds senare i år försök inom sjukvården med att betala ut bonus till skickliga kirurger och läkare som lyckas få sina patienter hela och friska snabbare än sina kollegor. Syftet är att öka vårdkvalitén. Men förslaget har fått hård kritik från olika håll. Fast andra tycker att det är bra.

– Jag tycker att läkarna borde få mer. De förtjänar allt de kan få, säger Doris Hollingworth som nyligen har opererat sina knän. Jag har fått så bra hjälp och är som en ny människa, säger hon.

En lyckad höftledsoperation där den som opererats snabbt kommer på benen igen är ett exempel på något som senare i år ska kunna ge en extra slant i fickan till den ansvariga kirurgen.

Ett första test av systemet som kommer att inledas senare i år på flera större sjukhus i Storbritannien. Ett av dem är St Marys i centrala London där Lisa McFurson står utanför entrén. Hon vet inte vad hon ska tro.

– En del är bra och en del alldeles för slappt i den brittiska sjukvården. Vissa sjuksköterskor beter sig mot dig som att de inte bryr sig. säger hon och menar att något borde göras för att öka kvalitén i sjukvården.

Tidningen The Sunday Telegraph rapporterar samtidigt om massiv kritik mot försöken.

Kathrine Murphy som företräder en patientorganisation i Storbritannien kallar förslaget förfärande och menar att det sänder ut fel signaler om läkarna ska få extra betalt för något de redan nu förväntas göra så gott de kan.

Också flera läkare varnar för konsekvenserna. De säger till BBC att risken är att en del kirurger kommer att försöka undvika mer komplicerade ingrepp och att operera äldre.

Magnus Thorén, London
magnus.thoren@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista