Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommunal i strejk

Trots tisdagens försök att i sista stund ena parterna misslyckades, så finns de tre medlarna kvar, och är beredda att fortsätta diskussionerna så snart någon tar initiativ till det. Men en lösning verkar vara avlägsen. Kommunal står fast vid sitt krav på löneökningar för alla. Arbetsgivarna är inte heller beredda att rucka på sina positioner.
Arbetsgivarnas bud från januari är betydligt sämre än medlarnas slutbud. Men Arbetsgivarna är inte beredda att backa från sitt bud från i januari, ett bud som är betydligt sämre än medlarnas slutbud. – Vi har lämnat vårt slutbud och det budet står fast. säger Marcus Gustafsson är direktör på Kommunförbundet. Kommunal ger inte heller efter Kommunal tyckte inte heller att det fanns någon anledning att ge efter, säger avtalsombudsman Håkan Pettersson: – Underlaget för att gemensamt fortsätta var inte tillräckligt. Men båda parter var i varje fall överens med medlarna om att det just nu är meningslöst att fortsätta med medlingsförhandlingarna. Och det kan ta tid innan det blir några nya förhandlingar, tror Marcus Gustafsson på arbetsgivarsidan: – Jag är rädd för att den här konflikten kommer bli långvarig. Varför det? – Jag har svårt att se några ljusningar i svensk ekonomi och den svenska ekonomin är av stor betydelse för kommuner och landsting. Kommunal vill inte säga nånting om hur långvarig strejken kan bli. Vi strejkar så länge det behövs säger Håkan Pettersson och han ger inte mycket för att konjunktursvackan skulle göra att kommuner och landsting inte har råd med fackets lönekrav: – Jag har aldrig varit med någon gång när arbetsgivarna har kommit till oss och sagt att nu är konjunkturerna så goda, nu är alla förutsättningar så goda att nu har vi gott om utrymme att dela ut. Så ja, det utrymmet finns, säger Håkan Pettersson, Kommunalarbetareförbundet.
Johan Prane

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".