Fundamentalism på frammarsch i Afghanistan

I Afghanistan är den religiösa fundamentalismen, som den USA-ledda alliansen trodde sig ha krossat, nu på väg tillbaka. Människorättsorganisationen Human Rights Watch rapporterar om övergrepp som vittnar om ett tilltagande skräckvälde.
Mord, kidnappningar, våldtäkter, hot, rån, misshandel förekommer så gott som dagligen, skriver Human Rihghts Watch som gjort denna studie. Under talibanernas styre som varade i fem år infördes fundamentalistiska lagar. Det innebar bland annat att kvinnor förtrycktes. Flickor hindrades från skolgång. Bara långsamt har den nya regimen kunnat ta kontroll. Ute på landsbygden härskar beväpnade grupper som ofta samarbetar med de som får stöd av USA-alliansen. Begränsad frihet Friheten har visat sig vara begränsad. Många föräldrar på landsbygden väljer i dag på grund av hotelser att ta sina döttrar ur skolorna precis som de tvingades till under taliban-tiden. Exempel på övergrepp och våldtäkter mot skolflickor gör att föräldrarna hellre låter sina döttrar stanna hemma. Den nya regeringen är i många avseenden maktlös utanför de stora städerna. Regimen har stöd av 11 500 utländska soldater, men de har inte lyckats bemästra den ökande laglösheten. Utländska biståndsarbetare hotas och förföljs. För en månad sedan dödades en av Röda korsets experter längs en mindre väg nära Kandahar av vad som förmodas ha varit en grupp av talibaner. I delar av Afghanistan tillåts hjälparbetare inte att röra sig utanför stadsgränserna. Att resa omkring ute i landet med bilar skyltade med internationella organisationers emblem eller i fordon som identifieras som regeringens innebär stora risker i det som alltmera liknar total anarki.
Lars Gunnar Erlandsson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".