FN kan rösta om olja mot matprogrammet i dag

FN:s säkerhetsråd kan redan under onsdagen rösta om en förlängning av det omdiskuterade hjälpprogrammet i Irak, olja-mot-mat. Beskedet kom efter nattens möte och efter det överraskande förslaget från Frankrike att sanktionerna omedelbart ska upphöra.
Även om hjälpprogrammet i praktiken bara förlängs tre veckor om resolutionen godkänns så kommer omröstningen att visa var USA står i frågan. Olja-för-matprogrammet, där irakiska oljeintäkter under FN;s kontroll används för att köpa förnödenheter, är ju en del av FN-sanktionerna mot Irak, sanktioner som Bushregeringen vill ha bort. Franskt förslag överraskade Under tisdagen överraskades amerikanerna som alla andra av att Frankrike, en av USA:s hårdaste motståndare i Irakfrågan, föreslog att sanktioner som drabbar civila ska avbrytas tills vidare, eftersom, som det uttrycktes, situationen på marken har förändrats. Men även om Bushregeringen också vill lyfta sanktionerna finns det några hakar. I fransmännens förslag som enligt FN-diplomater än så länge är allt annat än glasklart, talas om en nedtrappning steg för steg, medan amerikanerna vill avskaffa de snabbt och totalt. Det är därför den kommande omröstningen ge en liten fingervisning om kompromissviljan från amerikansk sida när det gäller omvärldens roll i Irak. Jakten på massförstörelsevapen Frankrike gör som många andra också en koppling till att sanktionerna slutgiltigt kan lyftas först när det slagits fast att Irak inte längre har några massförstörelsevapen. 14 av 15 länder i säkerhetsrådet vill att FN:s vapeninspektörer i UNMOCIV under Hans Blix ledning ska spela en roll i det arbetet. Blix själv sa under tisdagen att inspektörerna kan vara på plats inom två veckor. Men USA fortsätter att vara kallsinnigt till att UNMOVIC ska få återvända till Irak. Bushregeringen har byggt upp en egen inspektionsstyrka, och det talas nu om en kompromisslösning där FN:s inspektörerer på något sätt samarbetar med den amerikanska gruppen. Men ännu återstår många problem i de minst sagt krångliga förhandligarna som handlar om både de konkreta frågorna som hjälpprogram och vapeninspektioner. Men naturligtvis också är om FN kontra USA:s makt, inte bara i Irakfrågan utan även i andra kriser framöver.
Anders Ask New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".