Sverige vill ha EU:s kemikaliemyndighet

När Costas Simitis, premiärminister för EU:s ordförandeland Grekland på måndagen besökte Stockholm framstod dom svenska kraven på att få en EU-myndighet till Sverige som mycket blygsamma. Men bakom de diplomatiska fraserna på presskonferensen finns en målmedveten satsning på att EU:s kemikaliemyndighet ska placeras i Sverige.
Det eviga grälet om i vilket land nya EU-myndigheter ska ligga handlar just nu mest om en livsmedelsmyndighet. Ordförandelandet Grekland försöker hitta en kompromiss mellan Italien och Finland. Sverige stödjer Finland och ligger just därför lågt med krav om att få en EU-myndighet till Sverige. Den svenska regeringen vill inte på något sätt bli anklagad för att ha förstört Finlands chanser. Med den bilden i bakhuvudet beskrev den grekiske premiärministern Simitis på måndagens presskonferens sin svenske värd statsminister Göran Perssons inställning så här. – Göran Persson kommer att be om en myndighet när han tror att det behövs en myndighet och Sverige kan erbjuda sina experter och möjligheter, sa Simitis. Bakom den beskrivningen ligger enligt vad Ekot erfar en klart uttalad svensk åsikt om att EU:s kemikaliemyndighet bör placeras i Sverige. Sverige anser sig ha goda möjligheter för att sköta till exempel kartläggning av farliga kemikalier. Kemikaliemyndigheten är så som den skissats av EU-kommissionen ganska stor för att vara en EU-myndighet. EU-kommissionen räknar med att en kemikaliemyndighet ska ha omkring trehundra anställda. Om frågan om en EU-myndighet till Sverige tas upp på midsommartoppmötet i Tessaloniki eller ej beror helt och hållet på hur det går med livsmedelsmyndigheten. Men en sak är helt klart. Det tidigare svenska intresset för en it-myndighet, huvudsakligen marknadsfört av förre industriministern Björn Rosengren, det intresset är helt borta. Andra myndigheter som har diskuterats är en myndighet för sjösäkerhet och en för smittskydd. Efter kemikaliemyndigheten är det enligt uppgift till Ekot smittskyddsmyndigheten som är mest intressant för Sverige eftersom en sådan myndighet drar till sig mycket pengar till forskning.
Herman Melzer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".