Fem dömda efter dynamitfynd i Malmö

De fem män som greps i juni i samband med att två av dem lastade in 70 kilo dynamit i en förvaringsbox på Malmö centralstation dömdes i dag av Malmö tingsrätt. Det blev fängelse för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

De två huvudmännen, som har starka band till det kriminella MC-gänget Hells Angels, döms till ett och ett halvt års fängelse medan de övriga tre får mildare fängelsestraff.

Männen greps med tillräckligt mycket dynamit för att spränga hela centralen i luften, men eftersom det inte gått att bevisa att de faktiskt använt sig av sprängämnet eller tänk använda det, så döms de för att de saknade tillstånd att hantera det, det vill säga brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Det var efter en längre tids spaning och telefonavlyssning som polisen torsdagen den 5 juni kunde slå till på centralen i Malmö. Två män som höll på att lasta in 70 kilo dynamit i en förvaringsbox greps på plats och senare samma dag greps ytterligare tre män som misstänks varit delaktiga i hanteringen av sprängämnet. Minst två av dem har starka kopplingar till det kriminella mc-gänget Hells Angels.

Idag dömdes alltså alla fem till fängelse, men fortfarande är det många frågetecken som kvarstår kring dynamitfyndet. Rätten skriver i sin dom att ”det kan uteslutas att dynamiten var avsedd för något legalt ändamål”. Men eftersom de fem åtalade har i stort sett tigit sig igenom både polisförhör och rättegång, så är det fortfarande inte känt var de fick sprängämnet ifrån, eller vad den skulle användas till.

Polisens utredare har försök koppla dynamiten till fyra sprängattentat som skett i Malmö det senaste året. Sprängattentat som misstänks vara del av en pågående konflikt mellan en av de åtalade och en 49-årig man. Men trots intensiva försök har man inte lyckats bevisa att det funnits något samband mellan attentaten och dynamitfyndet på centralen.

David Rasmusson, Ekot i Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista