Kommunals strejk sparar åt kommunerna

Gävle, Halmstad och Örebro är de tre kommuner som drabbas extra hårt den första veckan eftersom alla kommunals medlemmar tas ut i strejk. Men rent ekonomiskt innebär strejken ordentliga besparingar, även om man räknar med att få betala tillbaka avgifter i barnomsorgen. Det säger Ingemar Westin, ekonomichef i Gävle Kommun.
1 200 kommunalanställda strejkar i Gävle kommun. På bara en vecka innebär det alltså 6 miljoner kr mindre i löneutbetalningar. En märkbar ekonomisk förbättring i en kommun som räknar med totalt underskott i år på 85 miljoner kr. I Örebro där 1 800 strejkar, räknar ekonomichefen Anders Olsson med mellan tio och tolv miljoner i besparingar under en strejkvecka. Endast en liten del av besparingen äts upp av att det blir mindre pengar som kommer in i parkeringsböter, och avgifter från förskolorna. Det som däremot äter upp alla besparingar på strejken är om Kommunal lyckas få igenom ett högre löneavtal, säger Anders Olsson, ekonomichef i Örebro Kommun.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".