AMF kritiserar Investor

En av Investors större ägare, AMF Pension, riktar hård kritik mot hur ledningen sköter företaget som har sin bolagstämma på onsdagen. I ett brev till ledningen kräver AMF:s VD Christer Elmehagen, svar på en rad frågor.
Christer Elmehagen tycker att Investor har alldeles för höga kostnader jämfört med andra investmentbolag. Investor har fler anställda som sitter på kontoret och sköter placeringarna i olika företag än vad konkurrenterna har. Enligt Elmehagen är det också oklart vad Investor vill med sina amerikanska bolag - och om rätt personer anställts för att driva dessa företag. Han förväntar sig inga svar på de här frågorna på bolagsstämman. Vad det hela handlar om är hur Investor ska klara sig i det långa loppet. Investor har på sistone satsat på mer riskfyllda placeringar och den nya generationen Wallenbergare som leder företaget, måste nu bevisa att de är mogna uppgiften. Men Christer Elmehagen riktar också kritik mot Investor för de stora ersättningar som ledande företrädare beviljats. Pensionerna till de gamla ABB-direktörerna Percy Barnevik och Göran Lindahl var på tapeten i fjol. Nyligen klubbades ett rekordhögt extra ordförandearvode till Michael Treschow i Ericsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".