Pekings skolor stängs för att hindra sars

I den kinesiska huvudstaden Peking stängs skolorna under två veckor som ett led i myndigheternas försök att stoppa spridningen av den svåra lungsjukdomen sars som krävt 97 dödsoffer i Kina, varav 28 i Peking.
Från och med torsdagen och fram till och med den 7 maj kommer skolundervisningen i de statliga grundskolorna i Peking att hållas stängda. En 1,7 miljoner barn utestängs från undervisningen. Detta är en ny drastisk åtgärd från de kinesiska myndigheternas sida i kampen för att stoppa spridningen av SARS, lungsjukdomen som härjar framför allt i Asien. En del föräldrar har redan tagit sina barn ur skolorna i Peking. För familjer där båda föräldrarna arbetar kommer trots den officiella stängningen en del skolor att hålla öppet som en sorts dagis eller fritids. Detta sker för barn som inte har någonstans att ta vägen, men utan lektioner och med strikta hälsoregler. De elever som kan ta sig in på internet hemifrån kan stå i kontakt med lärare och på så sätt bedriva vissa självstudier, skriver tidningen Beijing Morning News i dag. Smittan växer I Peking har 28 människor avlidit till följd av den svåra lungsjukdomen, undan för undan har antalet smittade och de misstänkta fallen av SARS-smitta ökat i Peking. Mer än 2.000 har smittats i 15 av Kinas 31 provinser, 97 har avlidit i Kina. Siffrorna väntas stiga ytterligare. Till järnvägsstationerna i Peking söker sig nu mängder med människor, de flesta iklädda munskydd. De flyr från huvudstaden till sina hemprovinser för att de tror att smittoriskerna är mindre på landsbygden. Armador av städare också med munskydd och med gummihandskar städar och sprayar i offentliga lokaler och ombord på flygplan, bussar, tåg, inne på flygplatser och stationer. Sedan de kinesiska myndigheterna successivt har informerat om omfattningen av SARS-smittan har två ledande funktionärer avskedats. Det är inte uteslutet att det kan bli flera. En rapportör i Peking som jag talade med i dag konstaterade: När det rykten började komma i svang om att SARS-epidemin härjade i Kina var det straffbart att informera. Nu är det i stället straffbart att låta bli att informera.
Lars Gunnar Erlandsson, Bangkok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".