Kommuners välstånd rangordnat

Regioner med många företag har också ofta låg andel sjukskrivningar och hög sysselsättning, det visar en första kartläggning, där alla Sveriges arbetsmarknadsregioner och kommuner har rangordnats.

Johan Klaesson, forskare på Internationella Handelshögskolan i Jönköping, är ansvarig för undersökningen.

– Vi har stora regionala skillnader både i företagande, sysselsättning och vad gäller hälsotalen. De här stora skillnaderna kanske är mer anmärkningsvärda när man tänker på att vi har haft en regionalpolitik i ett tretiotal år för att motverka de här skillnaderna, säger Johan Klaesson.

– Sen tycker vi oss kunna se att i vissa regioner så samvarierar hälsotalen med företagande och sysselsättning.

Att det finns stora regionala skillnader i företagande, är känt sen tidigare. Men i undersökningen visas nu att arbetsmarknadsregioner som har många medelstora företag också ofta har låg sjukskrivning och hög sysselsättning.

För första gången har alla Sveriges regioner och kommuner rangordnats och fått en totalpoäng för företagande, sysselsättning och sjukskrivning. De områden som hamnade högt upp på listan hade många företag, många som hade jobb och få sjukskrivna och finns huvudsakligen i Småland, Västra Götaland och Mälardalen.

Listan över arbetsmarknadsregioner toppas av Värnamo i botten finns Åsele.

Listan över kommuner, toppas av Gnosjö, med totalt 869 poäng, jämfört med bara 65 poäng för Storfors kommuns bottenplacering.

En av landets starkaste kommuner är Sollentuna, och Kommunalrådet, Lennart Gabrielsson, tror att kommunen kan påverka företagande och arbete.

– Ja, vi har ett bra samarbete med det lokala näringslivet i olika former och även utanför kommungränsen. Det betyder att vi försöker att lyssna in vad näringslivet behöver för förutsättningar för att kunna blomstra och utvecklas och ge bra arbetsmiljöer och vara snabba på att vidta åtgärder där det behövs, säger Lennart Gabrielsson.

Om man ser det krasst, är det inte så att ni bara har haft tur, eller har ni politiker i Sollentuna verkligen bidragit någonting?

– Det är inget fel att bo i en kommun som har tur, men vi har ett intensivt samarbete med företagen, ser till att ha en bra barn- och äldreomsorg och skola. Det är viktiga förutsättningar för att ett näringsliv ska fungera, säger Lennart Gabrielsson.

– De som går till jobbet måste känna trygghet i den basfakta som kommunen står för. Detta samspel mellan kommun och näringsliv gör att vi har dessa siffror som du redovisar.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista