Ökat hopp att gripa fler efter Karadzic

Att Radovan Karadzic kunde gripas har ökat hoppet om att också andra efterlysta krigsförbrytare från krigen på Balkan kommer att gripas inom kort. Serbiens utrikesminister Vuk Jeremic säger till Ekot att sökandet efter efterlysta personer fortsätter.


– Vårt fulla samarbete med krigsförbrytartribunalen i Haag fortsätter, säger Vuk Jeremic till Ekot efter att han träffat EU:s utrikespolitiske talesman Javier Solana i Bryssel. Men han vill inte ge några utfästelser i tiden för när ett gripande kan ske.

Men förhoppningarna om att nu också andra krigsförbrytare, som den tidigare bosnienserbiske generalen Ratko Mladic, inom kort ska gripas har ökat. Också Mladic antas befinna sig i Serbien.

Den nytillträdda serbiska regeringen är angelägen om att så snabbt som möjligt närma sig EU, säger Vuk Jeremic.

– Det har funnits en politisk hake i vår integration i EU och det har varit ett hundraprocentigt samarbete med krigsförbrytartribunalen i Haag, säger Vuk Jeremic.

Efter gripandet av Radovan Karadzic menar den serbiska utrikesministern nu att det inte borde finnas en skugga av tvivel kvar om att den serbiska regeringen menar allvar i sina ansträngningar.

Redan senare i år hoppas Serbien kunna få status som kandidat för EU-medlemskap.

Frågan om när Radovan Karadzic kommer att föras från Serbien till domstolen i Haag beror på hur snabbt de juridiska turerna kan klaras av. Men det kommer att ske så fort som möjligt, säger Serbiens utrikesminister.

Magnus Thorén, Bryssel
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista