Sektledare inför rätta i USA

Ledaren för en extrem mormonsekt utanför Eldorado i Texas, Warren Jeffs, och fyra av hans medlemmar har nu ställts inför rätta för barnmisshandel och sexuella övergrepp på barn. Ytterligare en person åtalas för att ha underlåtit att rapportera övergrepp på barn. De fem åtalade misstänks ha förgripit sig på flickor under 17 år.
400 barn har omhändertagits, enligt myndigheterna.

Jeff Warren och hans sektmedlemmar tillhör en utbrytarsekt ur mormonkyrkan som förespråkar mångggifte. Warren Jeffs har varit en av USA:s mest eftersökta brottslingar.

Den officiella mormonkyrkan - Jesu Krist kyrka av sista dagars heliga - tog avstånd från månggifte redan 1890 som ett villkor för att Utah skulle få bli en delstat i USA.

Olika utbrytarsekter fortsätter dock att tillämpa månggifte och de amerikanska myndigheterna räknar med att uppemot 30 000 personer lever i sådana familjer i mer avlägsna delar av delstaterna Utah, Arizona och Colorado.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista