Genève

WTO-förhandlingarna går trögt

I Genève försöker 35 länder komma överens om ett gemensamt frihandelsavtal. USA har kommit med ett bud om att minska det inhemska jordbruksstödet. Men flera länder förkastar förslaget och risken är att förhandlingarna havererar igen.

USA är redo att minska stödet till de egna jordbruken och sätta ett tak på motsvarande 90 miljarder kronor om året. Amerikanska förhandlare anser att det är ett stort steg framåt och att utvecklingsländer nu måste svara med att öppna för mer import.

Men viktiga länder som Indien, Sydafrika och Brasilien punkterar USA:s förslag och vill inte gå vidare med samtalen om USA inte är berett att gå längre. Flera utvecklingsländer anser att de amerikanska subventionerna gör att egna jordbruk slås ut och också bidrar till att matpriserna stiger i världen.

EU anser att USA:s förslag är rimligt. Även EU:s jordbruksstöd till egna medlemsländer är en knivig förhandlingsfråga. Flera länder är också missnöjda med EU:s bud som går ut på att sänka tullarna på jordbruksvaror med 60 procent. EU i sin tur kräver ett större tillmötesgående från utvecklingsländerna.

Förhandlingarna om ett frihandelsavtal, den så kallade Doharundan, som redan pågått i sju år utan framgångar riskerar nu ytterligare ett haveri om inget genombrott kommer de närmsta dagarna.

Bedömare menar att det här är sista chansen. WTO-chefen har nu valt att dela upp samtalen i särskilda grupper för att de ska komma vidare. Mötet ska avslutas på lördag. Men förhandlare från olika länder har nu börjat förlänga sina hotellbokningar i Genève in i nästa vecka för att vara beredda om samtalen drar ut på tiden.

Når inte länderna ett resultat nu kan det amerikanska presidentvalet göra att processen drar ut ännu mer på tiden, som mest under flera år.

Beatrice Janzon, Washington
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista