Saddamklockor får nya köpare

Runt om i Irak rivs nu bilder och statyer föreställande den hatade Saddam Hussein. Men Ekots utsände i Bagdad träffade en man som fortfarande gör bra affärer på den störtade diktatorns ansikte, urmakaren Abdul Karim.
Urmakaren Abdul Karim säljer fortfarande klockor med Saddam Husseins porträtt på urtavlan. Men det är mest utländska besökare som köper klockorna som souvenirer. Han berättar att före kriget så köptes klockan mest av folk inom säkerhetspolisen, Baathpartiet, och andra som ville hålla sig väl med regimen. Andra kunder var sådan som helt enkelt ville vakna och se Saddams bistra halvprofil på den bastanta väckarklockan i plast. Abdul Karim blir nästan filosofisk när han försöker förklara hans motiv. Ibland köpte irakier tio stycken för att ge bort i samband med partidagar och annat. För egen del så säger Abdul Karim att han är glad att Saddam Hussein är borta. Men att han inte vet om det irakierna fått är riktigt frihet. Han är irakisk kurd och är också är glad över att öppet kunna sjunga sitt folks sånger.
Nils Horner, Bagdad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".