Historisk rättegång på Guantánamo

På den amerikanska Guantánamobasen på Kuba pågår just nu den första riktiga rättegången i USA:s specialdesignade militärdomstol för terrormisstänkta. Rättegången gäller terrorledaren Usama bin Ladins chaufför.

Salim Hamdan från Jemen, klädd i vit turban, vit skjorta och beige väst satt bredvid sina advokater när vittnena började höras den andra rättegångsdagen.

Flera medier får följa den historiska rättegången på plats på Guantánamobasen på Kuba. Det är den första amerikanska rättegången i sitt slag sen andra världskriget.

Enligt åklagaren kände bin Ladins chaufför till målen för de kapade flygplanen elfte september. Hamdan ska ha hört samtal bin Laden haft med sin närmste man. Enligt åklagaren var chauffören också terrorledarens livvakt och hjälpte bin Ladin att fly efter 11 september och andra attacker.

Salim Hamdan är åtalad för konspiration och materiellt stöd till terrorism. Han anklagas för att ha transporterat vapen och kan få livstids fängelse. Den terroråtalades advokater hävdar att Hamdan är oskyldig att han bara var en anställd chaufför åt bin Laden, att han behövde försörja sig och aldrig var med i terrornätverket al-Qaida.

Enligt advokaterna har Hamdan som suttit sju år i fångenskap blivit torterad. Den officer som leder domstolsförhandlingarna har också ogiltigförklarat viss bevisning eftersom den anses ha kommit till under tvång. Den specialinrättade domstolen på Guantánamo är kontroversiell.

Systemet är konstruerat för utländska terrormisstänkta, det USA:s regering kallar fientligt stridande. USA:s högsta domstol har gett regeringen bakläxa flera gånger så att den tvingats göra processen mer rättssäker.

Det har bland annat lett till att advokater fått större tillgång till bevismaterial och de som döms kan överklaga i flera steg till vanliga amerikanska domstolar. Rättegången väntas pågå i upp till sex veckor och en jury med amerikanska officerare avgör om den före detta chauffören är skyldig eller inte.

Beatrice Janzon, Washington
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista