Kinesisk internetdissident gripen

Kinesisk polis har gripit ännu en internetdissident. Du Daobin är den tredje kända internetdissidenten som gripits under förberedelserna för OS i Peking.

Den kritiske internetskribenten Du Daobin greps i måndags i Hubeiprovinsen efter att ha tillbringat flera år i husarrest. Du Daobin är en liberal skribent och intellektuell som dömdes 2004 till fyra års villkorligt fängelsestraff för att ha bedrivit omstörtande verksamhet.

Sedan dess har han suttit i husarrest.Tvärt emot domen har han fortsatt att publicera kritiska artiklar och ta emot gäster i sitt hem utan att berätta det för polisen i förväg. Det som kan ha fått myndigheterna att slutligen gripa honom igen var att han engagerade sig för föräldrarna som miste sina barn i skolor under jordbävningen i Sichuan i maj.

Föräldrarnas anklagelser om fuskbyggda skolor och myndighetskorruption blev mycket uppmärksammade i kinesiska medier i början, men har sedan dess blivit ett förbjudet ämne.

Du Daobin är den tredje kända internetdissidenten som gripits under förberedelserna inför OS i Peking.

Den mest kände av dem är Pekingaktivisten Hu Jia. Hu Jia började som miljö- och aidsaktivist och dömdes i våras till tre och ett halvt års fängelse efter att ha suttit i husarrest under en lång tid och under tiden fortsatt att publicera kritiska texter på internet och ge intervjuer åt utlänningar.

Tidigare i veckan greps också Huang Qi, en aktivist i Sichuanprovinsen som också engagerat sig i frågan om fuskbyggda skolor.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista