Arbogamorden

DNA-bevis saknas mot den mordåtalade

Uppdaterad 16:15
I dag väcktes åtal mot den tyska kvinna som misstänks för mord på två barn i Arboga och mordförsök på deras mamma. Hon åtalas för mord samt försök till mord.

Kammaråklagare Frieda Gummesson säger att hon väntar sig en fällande dom men att det inte finns några DNA-bevis som binder den tyska kvinnan till dådet.

– Någon form utav DNA-bevisning som på någon sätt binder den åtalade till brottsplatsen eller med offren, det finns inte, säger Frieda Gummesson.

Den 28 sidor långa stämningsansökan som på onsdagen lämnades in i Västerås innehåller alltså inga DNA-bevis.

Enligt åtalet har barnen dödats med en hammare eller ett hammarliknande föremål, men den hammare som har förekommit i utredningen kan inte knytas till morden, inte heller kan den hårtuss som mamman hade i sin hand efter händelsen knytas till kvinnan.

Däremot ska det enligt undersökningen finnas skoavtryck i huset som matchar med ett par skor som tyskan bär på ett fotografi.

Hon har också ett klart motiv, menar åklagaren, då kvinnan visat en tydlig svartsjuka mot barnens styvfar och hans nya familjeliv.

Framförallt bygger man åtalet på ett 100-tal vittnesuppgifter och 56 av vittnena är kallade till förhör under rättegången.

Kammaråklagare Frieda Gummesson är därför säker på en fällande dom, säger hon i dag.

– Tillsammans med det faktum att den åtalande inte har lämnat några förklaringar gör att jag på objektiva grunder förväntar mig en dom, säger Frieda Gummesson.

Enligt ett vittnesmål ska kvinnan ha lånat pengar under brottsdagen för att kunna resa till Arboga.

Man lägger också vikt vid att mamman ska ha minnen kvar och att hon kunnat ge en beskrivning av kvinnan som kom till huset i Arboga i mars. Däremot har mamman ännu inte konfronterats med den misstänkta tyskan sen dess.

Den åtalade nekar till alla anklagelser och säger i förhör att hon befunnit sig i Arboga för att besöka gamla fornminnen, då hon är historiskt intresserad. Det bland mycket annat går att läsa i den 2 500 sidor långa förundersökningen som blev offentlig i dag. 

Den åtalade nekar till alla anklagelser och säger i förhör att hon befunnit sig i Arboga för att besöka gamla fornminnen, då hon är historiskt intresserad. Det bland mycket annat går att läsa i den 2500 sidor långa förundersökningen som blev offentlig idag.

Tyskans advokat Per-Ingvar Ekblad kommenterar det omfattande åtalet.

– Min kommentar till det är att kvantitet är en sak men kvalitet är en helt annan sak. Och enligt min uppfattning så räcker inte kvantitet till utan det ska vara kvalitet, och den här bevisningen räcker inte till för en fällande dom, säger Per-Invar Ekblad.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

SR Västmanland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista