Rysk-brittisk maktkamp om oljebolag

I Ryssland pågår en intensiv maktkamp om landets tredje största oljebolag TNK-BP. Bolaget är delat mellan brittiska BP och fyra stora ryska ägare och nu tvingas BP kalla tillbaka alla sina specialister från bolaget. TNK-BP är världens tredje största privatägda oljebolag och den nästa största utländska investeringen i Ryssland. BP äger 50 procent av bolaget och fyra ryska investerare 50 procent.

Sedan i våras pågår en öppen kamp makten mellan BP och de ryska ägarna. Bland annat har ryssarna klagat på att det funnits knappt 150 utländska specialister i TNK-BP, som egentligen är anställda på BP, och menat att ryssar eller lokalanställda skulle klara deras uppgifter.

Under våren har också ryska myndigheter gjort arbetet allt svårare för specialisterna: De har inte fått visum i tid, skattemyndigheterna har begärt mängder med uppgifter om deras arbete och dessutom har en domstol i Sibirien beslutat att de inte får gå till jobbet.

Nu ger alltså BP upp och kallar hem personalen. Enligt chefer inom BP som nyhetsbyrån Reuters talat med, befarar nu BP att de ryska delägarna håller på att få överhanden i maktkampen. BP säger officiellt att det är mycket motvilligt som bolaget fattat det här beslutet, eftersom experterna bidragit till TNK-BP:s framgångar.

Analytiker menar att stridigheterna inom TNK-BP är ett test på hur bra det utländska investeringsklimatet egentligen är i Ryssland.

Den öppna striden har inte bara gällt specialisterna, utan också TNK-BP:s vd, Robert Dudley som de ryska ägarna velat sparka, utan att få stöd för det styrelsen. Samtidigt har ryska myndigheter försvårat Dudleys arbete. I fredags var det oklart om han skulle kunna komma till jobbet i måndags eftersom han inte fått nytt visum. Till slut fick han tillfälligt visum, men det går ut redan den kommande helgen. Om han sedan kan fortsätta arbetet är oklart och tvingas han lämna landet, är det möjligt att de ryska ägarnas position stärks ännu mer.

De ryska ägarna menar att TNK-BP inte är tillräckligt effektivt och borde få satsa mer i utlandet. Att bolaget på tisdagen skrev kontrakt om investeringar i Venezuela kan vara ett tecken på de ryska ägarna nu får igenom sina krav även på det området.

Mats Eriksson, Moskva
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista