Många sjuka priset för låg arbetslöshet

Kostnaderna för långtidssjukskrivningarna blir allt högre. Det är en följd av att Sverige har låg arbetslöshet. Det hävdar idag två forskare på Dagens Nyheters debattsida. Statsminister Göran Persson håller med om att priset för låg arbetslöshet blir ett högt antal sjukskrivna.
– Det finns en direkt koppling mellan arbetslöshetsersättningen och sjukförsäkringarna. Och när vi nu haft låga arbetslöshetstal då går sjukförsäkringen upp. Säger Göran Persson till Ekot. – Det innebär ju att människor har kommit tillbaka till arbetslivet, inte funnit sig till rätta, och inte hittat en plats som fungerat. Och då blir man återigen sjukskrivna. Inga nya problem De båda arbetslivsforskarna hävdar att det egentligen inte handlar om några nya problem. Utan att det är en liten grupp som står för ökningen av långtidssjukskrivningarna. Men regeringens senaste åtgärder har ju varit att försämra villkoren för de sjukskrivna. Och Göran Persson genomför detta enbart för att förbättra ekonomin. – Vi tror ju inte ett ögonblick att minskade förmåner i förskringen ger ett friskare arbetsliv. Där är det nog ett mer långsiktigt arbete med utveckling av arbetsplatser som det handlar om. Men varför gör ni det då om ni inte tror att det blir bättre? – Det blir bättre budgetmässigt. Det är den typen av krav det handlar om. Tyvärr. Säger Göran Persson till Ekot.
Eric Ridderstolpe
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".