Radovan Karadzic ska försvara sig själv

Den gripna misstänkte krigsförbrytaren Radovan Karadzic planerar att försvara sig själv i krigsförbrytardomstolen i Haag. Det berättade hans advokat på onsdagen, som också säger att Karadzic är övertygad om att han kommer att segra.

Karadzics advokat Svetozar Vujacic berättar att hans klient nu börjar förbereda sitt försvar i en kommande rättegång.

Precis som den tidigare Serbiske presidenten Slobodan Milosevic, som också åtalades vid Krigsförbrytardomstolen i Haag för sin roll i krigen på Balkan, planerar Karadzic att försvara sig själv.

Karadzic ska vara i god fysisk och psykisk form och han har bett om att få bli klippt och rakad.

En domare i Serbien har redan beslutat att Karadzic ska utlämnas, men Karadzics advokat planerar att överklaga det beslutet. Skälet ska vara att Karadzics familj, som befinner sig i Bosnien, ska hinna besöka honom en sista gång.

Kommer ett överklagande ska ett avgörande beslut om utlämning fattas inom ytterligare tre dagar. Redan till helgen kan således Karadzics vara på väg till Haag.

Nu ökar också den internationella pressen på Serbien att gripa Ratko Mladic, som var Karadzics överbefälhavare i kriget i Bosnien och som också söks av den internationella krigsförbrytardomstolen.

Enligt uppgifter i Belgrad kan den uppgiften vara svårare, eftersom det, som man säger, är troligt att Mladic skyddas av ett omfattande nätverk av lojala soldater.

Både USA och Frankrike har lagt sin vikt bakom påtryckningen och de säger att man nu när Karadzic sitter i säkert förvar förväntar sig ytterligare gripanden.

Michael Töpffer
michael.topffer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista