Vinst för Volvo men orosmoln finns

Uppdaterad 13:03
Lastbiltillverkaren Volvo redovisade på onsdagen en vinst på 7,5 miljarder kronor, jämfört med 6 miljarder samma period förra året. Vinsten var högre än vad analytiker väntat sig men bland annat en minskad orderingång oroar marknaden.

Volvos vd Leif Johansson gläds dock åt vad som är koncernens bästa kvartalsresultat hittills.

– Jag tycker att det har varit ett väldigt fint kvartal och nöjd ingår inte i min arbetsbeskrivning att vara. Men jag tycker att vi levererade väldigt bra tillväxt och också fina marginaler.

Men trots positiva siffror som finns det saker som bekymrar. Orderingången i Europa på lastbilar har minskat med 54 procent under det andra kvartalet. En minskning som delvis förklaras med ett exceptionellt bra orderintag under samma period förra året.

En osäker finansiell utveckling, höga drivmedelspriser och ett minskat byggande i Europa är också faktorer som påverkar orderingången negativt och det skapar en osäkerhet om vart Volvo är på väg.

– Där finns naturligtvis en förväntan och en diskussion om vart Europa tar vägen, är vi på väg in i sämre tider i Europa?

Är det en tuffare framtid som väntar Volvo?

– Det vet vi inte riktigt ännu. Vi har alltså ökat orderintag i USA, vi har ökat orderintag i Japan och vi har väldigt starka marknader runtomkring oss i internationella marknader. Men vi har ett lägre orderintag i Europa och jag tror att det är för tidigt att säga något om detta utan vi får anpassa oss allt eftersom det kommer, säger Leif Johansson.

Andra orosmoln är att Volvo ser en minskad marknad för anläggningsmaskinerna. Tidigare har man räknat med att för helåret 2008 hamna på samma nivå som förra året i Europa, nu sänks prognosen för den europeiska marknaden med 5-10 procent.

Och det finns andra områden Leif Johansson vill förbättra.

– Vi har två affärsområden som jag inte alls är nöjd med. Det är bussar som fortfarande inte har visat bra lönsamhet, och så kanske lite mera tillfälligt Volvo Aero, men det ska vi definitivt göra bättre. Sedan ska vi ha upp vår nordamerikanska verksamhet till bättre lönsamhet än vad vi har idag, säger Leif Johansson.

Volvos aktie sjönk med 2,7 procent under onsdagsförmiddagens handel på Stockholmsbörsen.

Andreas Kron, Göteborg
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista