Fler massgravar funna i Kirkuk

I den viktiga oljestaden Kirkuk i norra Irak utreder nu myndigheterna fler och fler tips om massgravar runt omkring staden. Många boende i Kirkuk förlorade anhöriga och vänner under Saddams styre. Men samtidigt som massgravarna grävs upp håller livet i staden på att återgå till det vanliga.
Rökpelarna från oljediken som sattes i brand före kriget, syns fortfarande på flera håll i Kirkuk. Men gatorna vimlar av folk och affärerna är öppna. Kirkuk är en stad inringad av militära anläggningar, de flesta har bombats sönder. En anläggning som tillhörde det republikanska gardet har den senaste dagarna blivit intressant för de kurdiska invånarna. Inte för de femtiotal stridsvagnar och fordon som lämnats kvar utan för de 500 misstänkta massgravar intill anläggningarna. - Det är massgravar, säger två besökare, min bror och mina anhöriga kanske ligger begravda här. De försvann i början av 1990-talet, säger en av besökarna. På polishuset hittar jag en anmälan om en ny massgrav. Anmälaren berättar: - När jag var 17 år brukade jag och mina kompisar gå förbi det här området där det nu finns 25 massgravar. Vi brukade se ambulanser och andra fordon med lik, ibland fyra ibland fem, ibland fler. Och alla begravdes i samma grav.
Karwan Tahir, Kirkuk
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".