Röda Korset redo att ta hand om asylbarn

Migrationsminister Jan O Karlsson vill att frivilligorganisationer ska få ett ökat ansvar för de ensamkommande asylsökande barnen. Röda Korset fått en särskild förfrågan från regeringen, och ställer sig positivt till att utöka samarbetet med regeringen. Men varken Rädda Barnen eller Ecpat har fått en sådan förfrågan.
Frågan om vem som ska bära huvudansvaret för de ensamkommande asylsökande barnen är en följetong som i dagsläget verkar vara utan slut. Förslaget att 15 kommuner skulle ha utredningsansvaret för de här barnen sänktes av migrationsminister Jan O Karlsson i förra veckan med hänvisning till att det skulle bli för dyrt. Han vill istället fördjupa samarbetet med frivilligorganisationer och nämnde då Rädda Barnen och Ecpat som lämpliga. De, å sin sida, är rörande överens om att de inte vill ha något ansvar. Irritation inom Rädda Barnen Men nu visar det sig att en annan frivilligorganisation fått en särskild förfrågan från regeringen, nämligen Röda Korset. En sådan förfrågan har varken Rädda Barnen eller Ecpat fått. Eva Larsson Bellander på Rädda Barnen säger att hon tycker det är märkligt att inte de fått en förfrågan som ju har erfarenhet av barn. På ett styrelelsemöte på Röda Korset har man diskuterat frågan och sagt ja till ett utökat samarbete. Christer Zettergren är generalsekreterare på svenska Röda Korset och han säger att de skulle kunna tänka sig att ha hand om de här barnens boenden. - Migrationsverket kan i så fall lägga ut ett anbud, och då kan vi sköta en del av det som de ansvarar för idag. Det är ju i så fall det som är förändringen, säger Christer Zettergren, generalsekreterare på svenska Röda Korset. Tveksamt med entreprenadlösning Men Anna Wessel på Migrationsverket menar att med ett anbudsförfarande likt det Röda Korset pratar om är man tillbaka på ruta ett. Det vill säga som det är idag när Migrationsverket har ansvar dels för barnens hälsa, dels beslut om barnen får stanna eller inte. Ett sätt som alla vill komma ifrån. - Att bara lägga ut på entrepenad innebär ju att vi fortfarande är huvudman för verksamheten, och innebär ju inte att man skiljer prövningen av barnens rätt att får stanna eller barenens boende och omvårdnad, säger hon. Men Anna Wessel säger också att hon tror inte att förslaget med de 15 kommunerna är helt lagt i malpåse. - Min känsla är att jag vet inte var vi hamnar. Jag vet bara att regeringen tänker sig att fortsätta diskussionen med kommun- och landstingsförbunden, säger Anna Wessel på Migrationsverket.
Anna Tibblin Hansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".