Sverige långt från strejktoppen

I dag är den första strejkdagen för 9 000 medlemmar i Kommunal, men sätt i ett europeiskt perspektiv har Sverige en mycket låg andel strejker. I våra grannländer Norge och Danmark är konflikttemperaturen betydligt hetare, visar en färsk undersökning.
Danmark ligger högst på strejktoppen före Spanien och på tredje plats kommer Norge. Också i Finland är stridshettan betydligt större än i Sverige. Sverige kommer först på femtonde plats av de 19 europeiska länderna i undersökningen. Studien är gjord av det europeiska forskningsorganet Eiro. Perioden som den avser är 1998 till 2001. Sverige följer flera andra länders utveckling i Europa med allt färre arbetsmarknadskonflikter, enligt forskarna. I Norge och Danmark har man inte samma utveckling. Under perioden som mättes så hade Danmark ett årligt genomsnitt på hela 460 förlorade arbetsdagar per 1000 anställda, Norge hade 94 dagar och Sverige bara sex dagar. Förklaringarna till skillnaderna, som norska arbetsmarknadsforskare ger, är att i Norge och Danmark så sker fortfarande en stor del av löneförhandlingarna på central nivå. Det ger mer konflikter än i Sverige där förhandlingarna mer flyttats över till lokal nivå. Tendensen i Europa är också att man går alltmer bort från kollektivavtal. I Sverige har man dessutom byggt upp nya organ för förhandlingar inom främst industrin. Perioden som undersökningen gäller var dessutom ekonomiskt god för både Norge och Danmark, och låg arbetslöshet gör det lättare att gå ut i strejk när arbetgstagaren och facket vet att jobbet inte direkt kan drabbas. Men den svenska lågkonjunkturen gjorde att arbetstagarna blev mer rädda och inte ville att arbetsgivaren skulle drabbas ekonomiskt av en strejk. I Norge och Danmark sneglar man på de svenska metoderna, men forskare här i Norge menar att länderna har långt kvar för att få ned stridstemperaturen som i övriga Europa.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".