Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Storbritannien vill ha in FN i Irak

Publicerat onsdag 23 april 2003 kl 12.35
För den brittiska regeringen är det ett politiskt problem att inga fynd av de vapen som man rättfärdigade Irakkriget med ännu har gjorts. Samtidigt motsätter sig USA att FN:s vapeninspektörer skall få återvända till Irak, och istället har de byggt upp en egen inspektionsstyrka. Storbritannien vill att något slags oberoende verifiering av eventuella fynd av massförstörselsevapen måste göras, och att FN kan få spela en roll i det.
Den brittiska regeringen har offentligt lovat att alla fynd av misstänkta kemiska eller biologiska vapen i Irak skall verifieras av oberoende experter. ”Och sjävklart, sade biträdande utrikesministern Mike O'Brien i en intervju, är FN's vapeninspektörer en möjlig väg.” Växande problem De hittills uteblivna fynden av massförstörelsevapen är ett växande politiskt problem för den brittiska regeringen, som mot stora delar av sitt eget labourpartis vilja gick i krig med just Iraks innehav av kemiska och biologiska vapen som skäl. Labourledamöter som lät sig övertygas att rösta för militär aktion i parlamentet uttalar nu missnöje och misstro, och krav har hörts om en utredning om huruvida den brittiska underrättelsetjänsten kan ha vilselett regeringen när den hävdat att den visste att Irak hade massförstörelsevapen. Oberoende experter Så för premiärminister Tony Blair är det viktigt att alla eventuella fynd i Irak undersöks av oberoende experter och inte kan misstänkas vara led i en propagandakampanj för att rättfärdiga kriget. Brittiska diplomater i USA och FN sägs arbeta för att försöka förmå sin starkare allierade USA att gå med på en roll för FN:s vapenionspektörer, och enligt Londontidningen The Times idag satsar britterna i FN på att försöka förhala frågan. Ekéus efter Blix Chefen för FN:s vapeninspektörer Hans Blix skall gå i pension i juni, och britterna sägs hoppas att USA skall vara mer positivt inställt till Blix efterträdare. Enligt The Times kan Rolf Ekéus, som hade posten på 90-talet, bli ombedd att komma tillbaka och ta över efter Blix.
Agneta Ramberg London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".