Sverige får ny EU-ambassadör

Uppdaterad 19:56
Regeringen har till sist löst frågan om vem som ska bli ny EU-ambassadör i Bryssel. Och det är inte utan komplikationer. Ny EU-ambassadör blir Christian Danielsson, en av de svenska veteranerna i Bryssel. 

Han nämndes raskt i spekulationerna sedan det stod klart att tjänsten står tom så här ett år före det viktiga svenska ordförandeskapet.

Men Danielsson har stretat emot. Han har nämligen under våren fått ett toppjobb som direktör vid EU-kommissionen och vill inte släppa det.

Danielsson begärde därför, och har nu fått tjänstledigt från kommissionen för att bli ny EU-ambassadör.

Men det är inte okomplicerat. För ibland får en EU-ambassadör ta rejäla strider med kommissionen som i det här fallet är Danielssons framtida arbetsgivare.

Men EU-ministern Cecilia Malmström ser inga svårigheter i att han nu är tjänstledig från kommissionen.

– Nej, det är inga som helst problem. Han har naturligtvis kvar sina kontakter där men nu går han in i en ny fas och kommer framförallt att vara inriktad på att förbereda oss för det svenska ordförandeskapet. Det är ett arbete som han är helt inställd på att det är det stora fokuset nu, säger Cecilia Malmström.

Ibland är det ju så att man som EU-ambassadör faktiskt tycker helt annorlunda än kommissionen som då är hans egentliga arbetsgivare. Blir inte det konstigt?

– Nu är det Sveriges regering och UD som är hans arbetsgivare. Det är han helt införstådd med. Vi har haft många samtal så det är inga konstigheter. Det kommer att fungera jättebra, det är jag helt övertygad om, säger Cecilia Malmström.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista