Ny prövning av Eklunds psykiska hälsa

På onsdagseftermiddagen avbröts rättegången mot Anders Eklund i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt, detta efter att Falu tingsrätt beslutat att det ska göras en ny prövning av Eklunds psykiska hälsa.

– Tingsrätten finner att det föreligger övertygande bevisning om att Anders Eklund begått de gärningar som avser Pernilla Hellgren. Tingsrätten anser också att det föreligger övertygande bevisning för att Anders Eklund begått de gärningar som gäller Engla Höglund. Tingsrätten anser vidare att innan påföljd bestäms så ska Socialstyrelsens yttrande inhämtas över det rättspsykiatriska utlåtande som inhämtats i målet, säger lagman Lars Eklycke.

Den rättspsykiatriska undersökning som gjorts av Anders Eklund visade att han inte led av en allvarlig psykisk störning när han dödade Pernilla Hellgren och Engla Juncosa Höglund och att han därmed bara kan dömas till fängelse.

Eklunds advokat, Leif Silbersky, var nöjd när rätten i dag, efter tre dagar, avbröt förhandlingarna för att inhämta ett nytt yttrande. Så här sa Silbersky i sin slutplädering på onsdagen.

– Det är den onde Anders Eklund som förtjänar allt vårt förakt, även mitt. Den snälla Anders Eklund, tror jag absolut finns någonstans, även om det sitter väldigt djupt. Och det blir psykiatrins sak att ta död på den onde Anders Eklund och låta den snälla Anders Eklund leva vidare, sa advokat Leif Silberksy.

Också åklagare Patrik Säflund menar att det är bra om tingsrätten får bästa möjliga underlag innan man meddelar domen. Men han sa också att det inte finns några förmildrande omständigheter.

– Det här är gärningar som är begångna mot en tioårig, försvarslös flicka som är helt utan förmåga att kunna värja sig mot Eklund. Det förekommer, enligt min uppfattning, inga förmildrande omständigheter. Det här gör, menar jag, att straffvärdet enbart för de här åtalspunkterna är livstid, säger vice chefsåklagare Patrik Säflund.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista