S befarar dålig apotekskonkurrens

Regeringens avreglering av apotekens monopol leder till att ett fåtal stora företag kommer att skaffa sig total dominans. Det hävdar socialdemokraterna och hänvisar till en ny utredning från riksdagens utredningstjänst.

Det är socialdemokraterna som beställt utredningen. Den visar att några få stora företag dominerar detaljhandeln för läkemedel i Europa, här finns bland andra tyska Celesio och Boots.

Ylva Johansson, vårdminister i den senaste socialdemokratiska regeringen, är kritisk till att släppa in dem i Sverige.

– Den här utredningen visar att det inte är konkurrens utan att det är ett oligopol där tre läkemedelsgrossister har delat upp den europeiska marknaden mellan sig.

Varför är oligopol sämre än monopol?

– Det är sämre att staten inte kan ha kontroll över de 23 miljarder kronor som vi betalar varje år i läkemedelssubventioner.

Du tror inte att de tre företagen konkurrerar överhuvudtaget?

– De konkurrerar med varandra. Men vi skickar räkningen till de svenska skattebetalarna och det är det man sett i Norge att man har stora svårigheter att hitta ett sätt som kontrollerar priserna på läkemedel och kostnaderna för skattebetalarna, säger Ylva Johansson.

Men Chatrine Pålsson, kristdemokrat i riksdagens socialutskott, säger att nyordningen kommer att öka konkurrensen, också om det bara blir tre stora företag som kommer att slåss om de svenska konsumenterna.

– Vi vet att det finns väldigt många som har intresse inom till exempel Farmacevtförbundet. Där finns ett antal farmaceuter som vill starta eget och man håller nu på med utbildningar. Så hittills är, så långt jag vet, marknaden inne på att det ska bli många aktörer.

– Sedan måste vi vara ärliga att säga att ska vi gå och köpa sportkläder får vi hålla oss till Intersport och ett par till. Så det är ju inget unikt om det skulle visa sig om det blir fyra-fem aktörer på marknaden i Sverige. Det är i alla fall bättre än om det blir ett monopol, säger Chatrine Pålsson.

Willy Silberstein
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista