Bolånekrisen i USA

Första steget taget för statligt krispaket

Representanthuset i USA har nu godkänt det omfattande krispaket som ska rädda landets två stora bolåneinstitut och också hjälpa skuldsatta husägare. Beslutet kom efter att president George Bush meddelat att han inte kommer att lägga in sitt veto.

Det är bara en och en halv vecka sedan som finansdepartementet och centralbanken snickrade ihop det för USA unika hjälppaketet, detta efter att de två företagens respektive aktie fallit brant. Redan nu har alltså representanthuset godkänt det, senaten väntas säga sitt ja nästa vecka.

Beslutet innebär att staten ska öppna lånekranen till de två krisdrabbade bolånejättarna Fannie Mae och Freddie Mac och även står beredd att köpa upp företagens aktier, de två är privata företag men med ett slags halvofficiell status. Det innebär också att myndigheterna i ökad utsträckning ska styra de två bolåneinstituten.

Den dominerande ideologin i USA är att företag som går dåligt ska läggas ner men Fannie Mae och Freddie Mac är helt enkelt för stora. De står för eller garanterar bolån på mer än 5000 miljarder dollar och skulle de gå omkull skulle det få oerhörda följder för hela den amerikanska ekonomin.

När problemen för Fannie Mae och Freddie Mac blev akuta hade kongressen redan i flera månader diskuterat ett hjälppaket till husägare som inte klarade av sina lån men behandlingen gick trögt. Bland annat hotade president Bush med veto eftersom ett förslag var att speciellt drabbade områden skulle få omfattande för att köpa upp utmätta hus.

När Fannie och Freddie togs med i bilden gick det betydligt snabbare, uppmanad av sin finansminister Henry Paulson drog president Bush tillbaka sitt hot om veto och representanthuset kunde godkänna hela paketet.

Men många republikaner anser fortfarande att det är totalt fel att man undsätter, som de menar, ansvarslösa låntagare och långivare. Paketet innebär att hundratusenstals amerikaner som inte klarar av sina lån ska ges en möjlighet att få dem omförhandlade till lägre ränta.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista