Läkemedlet Fenazepam narkotikaklassas

Det lugnande läkemedlet Fenazepam, som orsakat flera fall av förgiftningar, kommer att narkotikaklassas. Därmed blir den utbredda näthandeln av preparatet olaglig. Läkemedelsverkets rekommendation skickas till regeringen i dag.

Per-Åke Sandvold, enhetschef på Läkemedelsverket, menar att de allt större beslagen av Fenazepam lett till att regeringen nu agerar.

– Preparatet som sådant är ju inte helt nytt. Vi har följt det här preparatet under ett par års tid. Som det verkar nu så har tullen gjort allt större beslag. Många av de här nätdrogerna som vi pratar om finns det ju ingen forskning eller något bakom. Allt handlar om att komma runt narjotikalagstiftningen, säger Per-Åke Sandvold.

Det var under en treveckorsperiod i våras som sex unga män i Örebro sökte vård efter att ha använt fenazepam. Men det finns hittills inga dokumenterade dödsfall relaterade till Fenazepam i Sverige.

Fenazepam är i första hand ett lugnande läkemedel som används mot ångest och sömnsvårigheter. Preparatet säljs inte i Sverige som läkemedel, men däremot har tillgängligheten på internet varit stor.

Läkemedlet är mycket starkt och det krävs väldigt små doser för att bli påverkad. Ett enda gram räcker till 2 000 doser och därför är risken för överdos stor.

Åsikterna om huruvida en narkotikaklassning kan leda till att färre köper preparatet går i sär men Per-Åke Sandvold tror att en narkotikaklassning är nödvändig. 

– Det är väldigt många som har bra koll på vad som är narkotikaklassat och inte är det. När man tittar på nätet så informerar ungdomar och andra varandra om att det här inte är narkotikaklassat, så jag tror att det kommer att få ganska stor effekt när det blir det, säger Per-Åke Sandvold.

Parisa Khakuei
parisa.khakuei@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista