Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Insamling för att rädda Vasaskeppet

Det krävs omfattande insatser för att hejda regalskeppet Vasa från att fräta sönder. Men det räcker inte med de statliga bidragen, därför har Vasamuseet startat en insamling bland allmänheten för skeppets bevarande.
Klas Helmerson, chef för Vasamuseet, hoppas naturligtvis att skeppet håller ihop längre än till hösten. Och för att det snarare ska handla om hundratals år krävs det att man kommer igång och stoppar de syreangrepp på träet som upptäcktes för något år sedan. Idag vet man att bevarandet kräver flera moment, bland annat utbyte av järnbultar och byte av den vagga som stöttar upp skeppet. Fast kunskapen om hur själva syreangreppen ska stoppas, säger museichefen. Det kräver mer kostsam forskning. – Jag kan inte tänka mig något större museiföremål av trä som bevarats. Det gör att vi ofta stöter på problemen först, och får gå i bräschen för att hitta lösningar, säger Klas Helmerson, chef för Vasamuseet. Uppåt 60 miljoner kronor kan det komma att kosta att hindra Vasa från att frätas sönder. Museet räknar med att staten går in med den största biten. Men, precis som det var allmänhetens bidrag som 1961 fick upp det seglingsodugliga fartyget ur vattnet, krävs det även frivilliga bidrag idag, för att få hela ''Rädda Vasaskeppet''-budgeten att gå ihop. - Det är ju helt klart att vi bara kommer bidra med en del av de pengar som behövs. Men det är en symboliskt viktig del. Det är symboliskt viktigt att känna att svenska folket vill vara med. För om staten känner att det är inte intressant för svenska folket det här, så kanske inte de heller satsar så mycket, säger Bertil Schlyter, sekreterare i insamlingstiftelsen Bevara Vasa, som idag öppnar sitt bidragskonto. Hur står sig intresset från allmänheten att rädda ett gammalt träskepp när konkurrensen är så stor bland andra insamlingsorganisationer att rädda barn i krigsdrabbade länder? – Ja, det är det många som har sagt. Men jag tror att det är många som är beredda att sprida sina insatser, att satsa på cancerfonder, SOS Barnbyar, men samtidigt på gamla skepp, säger Bertil Schlyter.
Alexander Norén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".