Strängare straff för icke-italienare

I Italien har premiärminister Silvio Berlusconi fått senatens stöd för stränga lagar mot landets illegala invandrare. Enligt de nya lagarna ska utlänningar kunna dömas till hårdare straff än italienare.

Kritiker menar att lagen strider mot principen om likhet inför lagen, som bland annat finns inskriven i den italienska grundlagen.

Ulf Bernitz, professor i europeisk integrationsrätt vid Stockholms Universitet, menar att lagen kan strida mot de mänskliga rättigheterna.

– Jag tycker att det ser väldigt tveksamt ut för det finns ju internationella konventionen om mänskliga rättigheter och detta med likhet inför lagen är ju en grundläggande sak, säger Ulf Bernitz.

– Här ska man nu få en tredjedel högre straff för att man är illegal immigrant, säger Ulf Bernitz.

Förutom att utländska medborgare kan få ett 30 procent hårdare straff för allt från rattfylleri till organiserad brottslighet så blir det med den nya lagen ett brott i sig att befinna sig i Italien för den som har fått avslag på sin asylansökan. Det kan ge upp till 4 års fängelse.

Lagen gör det också möjligt för staten att beslagta bostäder som har hyrts ut till illegala invandrare. Professor Ulf Bernitz tror att den nya lagen kommer att leda till en debatt inom EU om vart Italien är på väg.

– Det drabbar väl inte EU-medborgare direkt men man kan iallafall ta upp det som en fråga om Italien verkligen följer de mänskliga rättigheterna. Jag tror att det kan bli en hel del diskussion kring det här.

Vad har EU för möjligheter att vidta åtgärder mot ett land som man tycker strider mot mänskliga rättigheter?

– Ja, det är att gå den juridiska vägen, men här bryter man inte mot EU-reglerna utan mer mot allmänna internationella rättighetskonventioner. Det får bli genom en politisk och diplomatisk väg som man får försöka agera, säger Ulf Bernitz.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista