Ny typ av bromsmedicin mot hiv

En ny typ av bromsmedicin mot hiv angriper viruset på ett helt nytt sätt och kan därför fungera när andra läkemedel inte hjälper. Det visar en studie som på torsdagen publicerats i en internationell medicinsk tidskrift.

Läkemedlet används redan i Sverige sedan något år tillbaka, men bara i liten skala eftersom erfarenheten är begränsad.

– Man vet ju att läkemedel i bland kan uppvisa oväntade biverkningar. Det har inte rapporterats om något sådant kring det här, men man vet inte hur det ser ut när fler patienter får det, säger professor Jan Albert på Karolinska Institutet.

Det nya läkemedlet, som heter Raltegravir, angriper hiv-viruset på ett helt nytt sätt. Det gör att personer som blivit resistenta mot andra typer av bromsmediciner kan bli hjälpta av det här. Det visar också den studie som på torsdagen publiceras i den medicinska tidskriften the New England Journal of Medicine.

Problemet med hivsmittade som blivit resistenta mot bromsmediciner är inte så stort i Sverige, men det finns.

Jan Albert beskriver upptäckten av det nya läkemedlet som viktig men betonar att det inte är något stort genombrott. Att det nu finns ett nytt sätt att angripa hiv-viruset gör inte att vi närmat oss ett vaccin mot hiv.

– Ett vaccin fungerar på ett annat sätt. Det ska ju förhindra att man blir smittad och det är andra principer. Där är det tyvärr mycket mer komplicerat och färre, eller inga framgångar alls, säger Jan Albert på Karolinska Institutet.

Karin Airaksinen
karin.airaksinen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista