Turkmener begärs utlämnade från Sverige

Den forna Sovjetrepubliken Turkmenistan kräver att Sverige utlämnar två oppositionella turkmener som anklagas for delaktighet i ett attentatsförsök mot Turkemenistans president förra hösten.
Relationerna mellan Sverige och Turkmenistan har varit minst sagt ansträngda under en längre tid. Redan i november förra året, i samband med attentatsförsöket mot Turkmenistans enväldige president Niazov, hävdade Turkmenistan att en av hjärnorna bakom mordförsöket befann sig i Sverige. den tidigare turkmenske vice jordbruksministern Saparmurat Yklymov. Nu hävdar myndigheterna i Turkmenistan att även en annan exilturkmen, numera Luleåbon, statsvetaren och publicisten, Murad Esenov också haft delaktighet i attentatsförsöket. Enligt utrikesministeriet i den turkmenska huvudstaden Ashagabad så betecknas de båda som internationella terrorister. Från svensk sida har man svarat att den före detta vice jordbruksministern, inte kan utlämnas eftersom han numera är svensk medborgare. Stockholm har ännu inte gett sitt svar i fråga om statsvetaren Esenov. Men svaret lär bli det samma eftersom även Jesenov numera är svensk medborgare. Men även om de inte varit svenska medborgare så hade det närmast varit otänkbart att de här politiska flyktingarna skulle ha utlämnats till diktaturens Turkmenistan. Landet har kritiserats av FN, Europeiska säkerhetsorganisationen OSSE och en rad människorättsorganisationer för hårresande övergrepp och brott mot de mänskliga rättigheterna. Efter det påstådda mordförsöket mot landets president greps hundratals personer. Även släktingar till de som anklagats. 62 personer har dömts till långa fängelsestraff efter hastigt genomförda rättegångar bakom lyckta dörrar. Det finns bedömare som hävdar att det i verkligheten inte skett något attentatsförsök, utan att myndigheterna iscensatt det hela som en förevändning för att slå ned en växande opposition.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".