Somalia

FN uppmanas att ta över ansvaret

Afrikanska Unionen meddelar nu att man inte klarar av att kontrollera situationen i Somalia och uppmanar FN att ta över ansvaret för den fredsbevarande insatsen i landet.

Jens Odlander arbetar med fredsprocessen i Somalia på Sveriges ambassad i Kenya. Han satt i dag, torsdag, på förmiddagen i ett möte med Afrikanska Unionens representanter.

– Det här uttalandet som kommer från Afrikanska Unionen är en vädjan om att säkerhetsrådet ska ta det här behovet om att ersätta den afrikanska styrkan med en FN-styrka på plats på allvar, säger Jens Odlander.

– Sedan styrkan stationerades ut förra året så har det varit problem med att hitta länder som är villiga eller har kapacitet att sända trupp, eller få finansiering för detta.

Just nu består Afrikanska Unionens styrka i Somalia av 2 600 soldater, bara en tredjedel av vad som från början var planerat. Unionens freds- och säkerhetskommissionär meddelade att den nuvarande styrkan omöjligt kan fylla uppgiften att skapa fred i landet och uppmanar därför FN att ta över ansvaret.

Hittills har dock inte heller FN velat skicka fredsbevarande styrkor till Somalia eftersom konflikten mellan övergångsregeringen och rebellgrupper fortfarande är så pass våldsam, med över 8 000 döda och en miljon på flykt på drygt ett år.

Saken blir inte enklare av att humanitära delegationer inte heller går fria från attacker, något som skrämmer bort de få hjälporganisationer som så förtvivlat behövs i Somalia. Karin Fischer Liddle är utsänd i Somalia för Läkare utan gränser som har en klinik i huvudstaden Mogadishu.

– Somalia behöver just nu få fri tillgång till sjukvård, mat och nutrition. Humanitära organisationer måste få utrymme att arbete för att hjälpa den svårt utsatta befolkningen, säger Karin Fischer Liddle.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista