Ny palestinsk regering

I absolut sista sekund lyckades palestinierna idag få ihop en ny regering, som är avgörande för om fredsprocessen med Israel överhuvudtaget ska kunna startas igen.
Efter flera veckors, mer eller mindre, öppet gräl mellan Yassir Arafat och den man som utsetts till ny premiärminister, Mahmoud Abbas, mer känd som Abu Mazen, gick den palestinske presidenten till slut med på den regeringslista som Abu Mazen presenterade. Det största stötestenen var vem som skulle få ansvaret för de viktiga säkerhetsfrågorna. Alltså bestämma över de palestinska säkerhetsstyrkorna. Abu Mazen vann. Han blir nu också inrikesminister men hans man Mohammed Dahlan, blir som biträdande minister direkt ansvarig. Arafat var in i det sista ovillig att släppa ifrån sig säkerhetsfrågorna, men böjde sig till slut. Utan tvekan efter ett osedvanligt starkt tryck utifrån. Under dagen har en hög egyptisk regeringstjänsteman funnits i Ramallah och hans påtryckningar, tillsammans med USA, Storbritannien och övriga EU, har säkert spelat en stor roll. Bildandet av en ny palestinsk regering är viktig därför att i och med det har alla hinder nu undanröjts för den så kallade kvartetten - USA, EU, FN och Ryssland, att lägga fram den väg mot fred, kallad Färdplanen, som redan finns men som inte publicerats än. Planen är indelad i tre steg, med ömsesidiga eftergifter och en internationell fredskonferens, och utmynnar i en palestinsk stat redan om två år. Israel har tidigare haft talrika synpunkter på planen, men president Bush har sagt att den ska publiceras i sin nuvarande form. Och möjligheterna finns nu att det blir Israel som kommer att utsättas för påtryckningar.
Lars Kobbe, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".