Positivt hos Telia Sonera efter ökad vinst

Telia Sonera ökade sin vinst under andra kvartalet. En av periodens viktigaste händelser för teleoperatören var budförslaget från France Telecom som avvisades och Telia Soneras vd Lars Nyberg är nöjd med att det inte blev någon affär.

– Jag är övertygad om att vi kan växa och vara framgångsrika som ett enskilt företag. Vi har stora möjligheter i vad vi kallar för merging markets och vi har väldigt starka positioner i våra hemmarknader i Norden och i Baltikum.

Tror du att ni mår bäst av att vara själva i framtiden?

– Ja, jag vet inte vad alternativet heter. Jag är väldigt nöjd med att vi är själva, som du kallar det för. Jag är väldigt glad åt att jag ska få fortsätta att försöka få göra det här företaget mera framgångsrikt. Det tror jag att vi klara ensamma, säger Telia Soneras vd Lars Nyberg.

Ett hyggligt resultat, säger  Lars Nyberg om vinsten det andra kvartalet på 6,2 miljarder kronor efter finansnetto.

Det är ungefär en halv miljard bättre jämfört med motsvarande period i fjol och i linje med förhandstipsen.

Medan flera konkurrenter nyligen sänkt sina tillväxtprognoser för 2008 håller Telia Sonera fast vid att helårsvinsten kommer att bli bättre jämfört med i fjol.

Men företaget brottas alltjämt med problemet att folk ringer mindre från sin fasta telefon.

– Det ska vi lösa genom att erbjuda nya tjänster, som ip-tv och det tycker jag att vi gör med framgång. Vi har över 100 000 betalande kunder nu. Men vi ska också ta ner kostnaderna, det är en annan del av ekvationen för att få det här att gå ihop, säger Lars Nyberg.

2 900 anställda, varav 2 000 i Sverige, ska lämna Telia Sonera, det berättade företaget i våras och vd Lars Nyberg säger att det måste gå fort.

– Det är helt avgörande att vi under de kommande månaderna verkligen når de här besparingarna under 2008 och 2009.

Vad innebär det för de som jobbar inom företaget, när den här processen pågår?

– Det är en del av det jag är lite bekymrad över. När man har en sådan här besparing vill alla veta vem det gäller, så fort det bara går. Det är precis det jag också vill. Jag vill att det här ska gå så fort som möjligt så att vi kan jobba vidare och växa inom exempelvis bredband och ip-tv och inte behöva prata så mycket om besparingarna, säger Lars Nyberg, vd för Telia Sonera.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista