Blair skyller dödläge på IRA

Den brittiske premiärministern Tony Blair vädjade idag till IRA, den irländska republikanska armén, att förklara sig villigt att totalt och slutgiltigt avväpna sig och förklara konflikten i Nordirland avslutad. Månader av försök att återuppliva det nordirländska självstyret har gått i stå, och Blair lade idag ansvaret för dödläget på det katolska IRA.
För två veckor sedan var Tony Blair och hans irländske premiärministerkollega Bertie Ahern, på väg till Belfast. Avsikten var att på femårsdagen av det historiska långfredagsavtalet om Nordirland, ta ett minst lika historiskt steg till, fullborda långfredagsavtalet och definitivt avsluta den nordirländska konflikten. IRA skulle avväpna sig IRA skulle klart och entydigt förbinda sig att en gång för alla avväpna sig och förklara konflikten avslutad. I gengäld skulle de bland annat få en radikal minskning av de brittiska trupperna i Nordirland. Vag och tvetydig Men det blev inget. Den kommuniké IRA tänkte lägga fram var vag och tvetydig. Och en ny variant som IRA kom med förra veckan ansågs inte heller tydlig nog. Frustrerad Blair krävde svar Och idag tog en frustrerad Tony Blair det ovanliga steget att föra ut det som normalt sägs i hemliga förhandlingar i offentligheten. IRA säger att de har uttryckt sig klart nog, sade Blair, det tycker inte vi. Och Blair, som sade att ett slutgiltigt avtal är vad han kallade ''frustrerande nära,'' krävde klara och tydliga svar från IRA. Bråttom innan valet Och det är bråttom. Nordirland skall gå till val om en dryg månad. Men självstyrelseparlamentet, som valet gäller, finns inte. Det suspenderades i höstas för tredje gången sedan det kom till. Och utan ett genombrott i fredsprocessen kan det inte återupplivas. Blair gjorde klart idag att han anser att ansvaret för det ligger hos IRA. Men det är långt ifrån säkert att IRA anser det politiskt möjligt att ge Blair vad han kräver. Tvetydighet har hittills varit IRA:s sätt att försöka tillfredsställa både sina egna medlemmar och den brittiska regeringen samtidigt.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".