Få hundar omhändertas trots ny lag

Polisen i Göteborg har avlivat två hundar som under en längre tid attackerat andra hundar och också bitit ihjäl en hund i ett område på Hisingen. Hundarna avlivades med stöd av den nya lagen om tillsyn över hundar och katter som infördes vid årsskiftet, som ska göra det lättare för polisen att omhänderta aggressiva hundar.

Men den nya möjligheten har använts mycket sparsamt.

I Skåne, där problemen med aggressiva kamphundar har varit mycket uppmärksammat, har få hundar omhändertagits med stöd av den nya lagen, berättar Liselotte Grant, chef för Skånepolisens tillsynsenhet.

– Det är inte så vanligt som allmänheten hade hoppats på att det skulle bli. I Skåne har vi omhändertagit tre, fyra hundar i år, med stöd av den här lagstiftningen, säger Liselotte Grant.

Exakt hur många hundar som omhändertagits med stöd av den nya lagstiftningen finns det ingen statistik på, men det har inte varit många.

I Skåne rör det sig alltså om tre, fyra stycken, i Västra Götaland handlar det om lite över tio fall och också i det tredje storstadslänet, Stockholm, har omhändertagandena enligt uppgift varit få. För det krävs trots den nya lagen en hel del för att omhänderta en aggressiv hund berättar Liselotte Grant.

– Omhändertagande får man ta tid först när andra åtgärder får anses otillräckliga. Man ska i första hand pröva om det skulle vara tillräckligt att till exempel utfärda koppeltvång eller tvång att ha munkorg på den här hunden, säger Liselotte Grant.

De hundar som ändå omhändertas utvärderas av en hundinspektör som gör en värdering av hundens psyke. Om hundens beteende bedöms bero på att ägaren inte kunnat hantera den så kan den omplaceras, men de flesta omhändertagna hundar avlivas.

Men omhändertagande sker alltså relativt sällan och Lars-Göran Eriksson som är gruppchef på polisens hundenhet i Stockholm upplever att problemen med aggressiva så kallade kamphundar blivit färre.

– Problemet har minskat och det ordentligt. Det har flera orsaker, det kanske inte är lika roligt längre, hundarna är värda en hel del pengar, man kanske har blivit försiktigare. Polisen jagade dem ganska mycket ett tag. Det kanske är ute nu, säger Göran Eriksson.

– Förut var det ganska vanligt att vi fick åka ut och titta på hundar eller att det åtminstone kom in larm om att det pågick träning i grusgropar och men det är väldigt sällan förekommande just nu, säger Göran Eriksson.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista