Hearing om trängselavgifter

På onsdagen hölls en hearing om så kallade trängselavgifterna för bilar i Stockholm. Uppfattningarna om dessa har som väntat gått isär. Men trots kritiken, ska avgifterna införas, säger Annika Billström, socialdemokratiskt finansborgarråd i Stockholm.
– Trängselavgifter är det enda sättet att komma till rätta med köerna som vi har i Stockholm just nu, säger Mårten Wallberg från Naturskyddsföreningen – Trängselavgifter är ytterligare en skatt, en pålaga på bilisterna, stockholmsbilisterna bidrar redan med 20 miljoner till statskassan, säger Bernt Sehlstedt, Motormännens riksförbund. I regeringsförhandlingarna i höstas kom socialdemokraterna överens med vänster- och miljöpartiet om att införa ett försök med trängselavgifter i Stockholm under den nuvarande mandatperioden. Stockholmspolitikerna har för avsikt att förverkliga detta och i förra veckan presenterades förslag från kommunens tjänstemännen, och ett konsultföretag, som innebär att det från och med nästa höst ska kosta 20 kronor att åka in i centrala Stockholm under rusningstid. Den 2 juni ska stockholmspolitikerna bestämma sig för hur avgiftssystemet ska se ut. För trots kritiken, ska avgifterna införas, säger Annika Billström, socialdemokratiskt finansborgartråd i Stockholm.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".