Få turister i Peking när OS närmar sig

Nu är det snart bara två veckor kvar till OS-invigningen i Peking. De flesta i staden hade nog förutsett en turistinvasion, men många av hotellen står fortfarande halvtomma och kanske kommer förhoppningarna att tjäna pengar på OS-turismen att grusas.

Här i turistkvarteren kring Förbjudna staden i Peking är det betydligt mindre folk än vanligt.

Det är ingen som vill komma, eller så kan de inte komma hit, säger en anställd på ett av Kinas största statliga reseföretag. Han klagar över att utländska turister till Kina har minskat med mellan 50 och 60 procent jämfört med samma tid förra året, och skyller på de nya visumreglerna.

Nu behöver vi gå och få formella bokningsbekräftelser från hotellen och flygbolagen för att våra turister ska få visum, säger killen på den statliga resbyrån.

Det var i mars i år som Kina skärpte sina visumregler och både affärsresenärer och turister har märkt att det har blivit lite krångligare att få visum till Kina.

De strängare visumreglerna är en av orsakerna till att det ser ut som om OS-turismen kommer av sig.

Pekings turistmyndigheter meddelade i förra veckan att mindre än hälften av rummen på de fyrstjärniga hotellen var bokade och att vissa hotell har börjat sänka priserna för att locka gäster.

För de femstjärniga hotellen ser det bättre ut. Där bor många av OS-idrottarnas anhöriga, officiella delegationer och journalister som kommer för att bevaka OS.

Att affärerna ser ut att gå dåligt på de två- tre- och fyrstjärniga hotellen beror till viss del på att det byggts så många hotell i Peking den senaste tiden och att utbudet har blivit för stort.

En annan förklaring är att både inhemska och utländska turister helt enkelt väljer bort OS i Peking.

Protesterna mot den kinesiska regeringen under fackelceremonierna i Europa och USA och jordbävningen i Sichuan tycks ha skrämt bort vissa utländska turister. Dessutom har både kinesiska myndigheter och Interpol varnat för att terrorister kan planer attacker mot spelen i Peking.

Att sälja resor handlar om att sälja drömmar och kanske är det helt enkelt för svårt att övertyga semesterfirarna att välja att åka till en förorenad 15-miljonersstad där det är 35 grader varmt?

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista